Нд, 05.05.2024, 11:23
Вітаю Вас Гость | RSS

Відділ освіти Кам'янка-Бузької РДА

Меню сайту
Форма входу
ОСВІТА ЛЬВІВЩИНИ
ДОШКІЛЛЯ
ЛРЦОЯО
ЛОІППО
Пошук

Головна » 2016 » Грудень » 5 » Новина
13:40
Новина

      Конференція «Концепція розвитку української церкви у працях Михайла Грушевського»

27 листопада 2016 року на базі Желдецького НВК «ЗОЗ І-ІІІ ст.-ДЗ» Кам»янка Бузького району Львівської області відбулася конференція присвячена 150-річчю від Дня народження історика, публіциста, літературознавця і поета, державника і державотворця Михайла Сергійовича Грушевського. Тема конференції: «Концепція розвитку української церкви у працях Михайла Грушевського». «Він писав нам нашу історію і творив нам нашу історію» – так писав про Михайла Грушевського його учень Іван Крип’якевич. Проводив конференцію вчитель історії Желдецького НВК «ЗОЗ І-ІІІ ст..-ДЗ», настоятель церкви Воскресіння Христового, що в Желдеці, Іван Миколайович Гунько. На запрошення взяти участь у конференції відгукнулось духовенство області і настоятелі церков Кам’янка Бузького деканату, семінаристи Львівської духовної семінарії  отець Андрій з Желдеця, вчителі історії шкіл району, керівник методичного кабінету Тетяна Бахур, начальник відділу освіти Кам’янка Бузької райдержадміністрації Василь Ковтало, голова Кам’янка Бузької РДА Володимир Кирилич, голова районної ради Тарас Келеберда, редактор районної газети Ігор Поломаний, вихідці із села Желдець, сільський голова Желдецької сілької ради Ольга Чорній, вчителі та учні школи. Така подія не залишила байдужими жителів  Желдеця та навколишніх сіл. Зал був заповнений людьми, які мали що сказати і тими, які хотіли почути щось цікаве про Михайла Грушевського.

     Конференцію розпочала директор Желдецького НВК «ЗОЗ І-ІІІ ст..-ДЗ» Ганна  Пайтра. Вона ознайомила  присутніх із планом роботи конференції, звернула увагу на актуальність обраної теми конференції (150-річчя від дня народження М.Грушевського) та передала слово для подальшого ведення конференції  вчителю історії школи, настоятелю церкви Воскресіння  Христового о. Івану Гуньку.

    З привітальним поетичним словом Івана Франка «Притча про сіяча» до учасників конференції звернувся учень 9 класу Віталій Дроздкевич. Доповідь про життєвий шлях політичного діяча прочитала Василина Чабан, учениця 11 класу.

   Заворожив присутніх своїм ораторським хистом, широкими знаннями життєпису Михайла Грушевського, його відношенням до питання розвитку української церкви - Високопреосвященний митрополит отець Димитрій (Владика Сокальський та Львівський). Він же ще раз переконав присутніх в тому, що «ніяке суспільство не зможе існувати без моралі, а справжня мораль не мислима поза релігією. Отже, міцну і постійну підтримку держави дає лише релігія. Суспільство без віри схоже на корабель, позбавлений компаса» (це слова Наполеона). А з уст Владики  ці слова та глибокий аналіз праць Михайла Сергійовича звучали надзвичайно правдиво і переконливо. Отець Ярослав Ощудляк (ректор Львівської православної богословської академії) звернувся з вітальною адресою до всіх присутніх, а також до о.Івана, як організатора величного дійства, присвяченого пам’яті Михайла Грушевського. Доповідь про історію Української Церкви на сторінках праць Михайла Грушевського виступив  гість від історичного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка Назар Лоштин. Вітання від благочинного Кам’янка-Буського благочиння протоієрея Михаїла Піха позвучало як заклик до того, щоб інші брали приклад в плані новаторства в проведенні подібних конференцій, як нинішня, що приурочена 150-річчю від дня народження М. Грушевського.

   Долучились до привітань і висловили високу оцінку роботи конференції голова Кам’янка Бузької районної державної адміністрації - пан Володимир Кирилич, зацитувавши слова Михайла Грушевського «Мусимо жертвувати найдорожче в цей момент: самостійність і незалежність нашого народу», пов’язав актуальність слів, які були написані ще в далекі роки до нашого часу, -  з нашим часом, коли гинуть  молоді  люди на Сході України.

  Тарас Калеберда - голова Кам’янка-Бузької районної ради привітав грамотами отця Івана Гунька та отця  Михайла Піха, декана Кам’янка-Бузького благочиння. Подякував Ганні Пайтрі, директору школи, за організацію величного просвітнього заходу для учнів та жителів  села. Переконливо звучав виступ начальника відділу освіти Кам’янка-Бузької райдержадміністрації пана Василя Ковтала, який розповів про маловідомі факти із життя М.Грушевського, звернув увагу  на окремі штрихи до політичного портрета державника, його причетність та вплив на розвиток української держави та церкви. Отець Андрій, настоятель церкви Різдва Івана Хрестителя закликав до об’єднання церков у єдиній вірі. Завершальним привітанням було слово сільського голови Желдецької сільської ради Ольги Чорній.

    Приємні враження на присутніх справив хор церки Воскресіння Христового, де настоятелем отець Іван Гунько.

    Високе музичне мистецтво, високу культуру виконання пісень та неповторність подарувала всім учасникам конференції чоловіча капела «Гомін».

    Маю надію, що кожен, хто був присутній в залі на конференції «Концепція розвитку української церкви в творах Михайла Грушевського», взяв для себе слова великого  державника та державотворця  Михайла Грушевського за дороговказ «Мусимо йти, бо спинити походу не можна».

                                  Ганна Пайтра, директор Желдецького НВК «ЗОЗ І-ІІІ ст..-ДЗ»

Переглядів: 720 | Додав: Admin | Рейтинг: 4.0/4
Виховна робота
Наша гордість
Доступ до публічно
Календар
«  Грудень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 513
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz